top of page

Natur  |  Vassdrag

Vassdraget

Østensjøvannet og Bogerudmyra er en del av Alna-vassdraget. Svært mye av Oslos elver og bekker ble på 1800- og 1900-tallet dessverre lagt i rør. Avløpet fra Østensjøvannet i Alna er ved Bryn jernbanestasjon. De mange store og små tilløpsbekkene kommer fra hele nedbørsfeltet som er på 12 kvadratkilometer, fra Brannfjell i vest til Østmarksetra i øst, og fra Godlia i nord til Skullerud i sør.

På NVE’s hjemmesider kan man se vannets nedbørsfelt. Zoom inn, klikk på nordenden av vannet. I dialogboksen som kommer opp velger man «2» ned til høyre.

På dette kartet kan du se de historiske bekkeløpene. Zoom inn på området du ønsker å se. Åpne bekker er markert i blått, rørlagte bekker i rødt.


Mange av bekkene er lagt i rør, og det er et langsiktig mål både for Østensjøvannets Venner og Oslo kommune å få bekkene opp i dagen. Kommunene har laget et eget styringsdokument som skal bidra til dette arbeidet. Dokumentet og mer om Oslos elver og bekker finner du på Oslo Elveforums hjemmesider og på Oslo kommunes side om elver og bekker.
 

Kart over Østensjøvannets nedbørsfelt

Utsnitt fra NVEs temakart: Østensjøvannets nedbørsfelt

Bølerbekken

Bekken har sine nordligste kilder en noen små myrdrag i Østmarka øst for Trasop. Øst for krysset Eftasåsen/Hellerudveien passerer bekken unnarennet til den gamle Bjartbakken, Espen Bredesens gamle hjemmebane. Videre får den tilførsel fra Skøyenputten. Der oppe er det en gammel demning fra slutten av 1800-tallet som skulle bidra til å regulere vannføringen til Bryn mølle. Fra markagrensen, omtrent ved Østmarkveien, forsvinner bekken ned i rør. Fra Ulsrudvann kommer en sidebekk ned Beverlia. Dette stedsnavnet viser at her har nok beveren holdt til i gammel tid.  Der Haraløkka idrettsanlegg er i dag, lå det tidligere et lite vann, kalt Bølerputten og Holteputten (etter den gamle plassen Holtet like ved). Putten ble gjenfylt, men bekken derfra ligger fortsatt i bakken og kommer ned mellom Ulsrud og Bøler skole der den møter Bølerbekken. Det var også en mindre sidebekk omtrent der Bølerlia går i dag. Det er denne, og litt overvann, vi ser komme opp i dagen ved p-plassen til Bøler kirke. Nede i skråningen nedenfor kirke, kommer hovedløpet opp i dagen øst for Eterveien. Da Den norske Eterfabrikk ble anlagt i 1900 ble det hentet kjølevann til produksjonsprosessen herfra. Etter å ha krysset Eterveien stuper bekken ned Bølerfossen. Åkernavnet Kvernjordet like ved forteller oss at det har vært kvern her i gammel tid. Ut over stedsnavnet har vi hverken dokumentasjon eller rester av kvernen, så den kan neppe ha vært stor. Bølerbekken er en av Østensjøvannets to viktigste tilløpsbekker, og den har potensiale for bekkeåpning mesteparten av strekningen fra markagrensen til Bøler kirke.

Bølerbekken

Bølerbekken renner stille ut mot Østensjøvannet etter å ha passert under broen i Valborgs vei. Fra høyre kommer det inn en liten sidebekk kalt Smiejordebekken. 

Bølerfossen

Bølerfossen

Smedbergbekken

Bekken har navn etter husmannsplassen Smedberg under Abildsø gård. Hovedløpet går fra Abildsømyra og østover langs Smedbergveien, krysser Enebakkveien og går åpen videre ned langs nordsiden av Abildsøfeltet og munner ut i vannet der det nå er bygget en fugleobservasjonsbu. Fra Abildsømyra er det i hovedsak to sideløp. I sør går bekken langs E-6, vannskillet (mot Ljanselva) er omtrent ved Skeidar. Den går gjennom Bjørnsensskogen (oppkalt etter eieren av Multehaug), krysser Lambertseterveien ved CircleK og videre gjennom Abildsømyra. Både Bjørnsenskogen og Abildsømyra er fine våtmarksområder som er viktige randsoner for Østensjøvannet. I nord ligger bekken i rør langs E6. Flere steder, både i nord og sør, kommer små sidebekker fra Lambertseterplatået.  Nede ved Smedberveien kommer en sidebekk fra Manglerudområdet i rør under jordene på Abildsø gård. Myrdragene som lå der E6 nå går, fra Ryen til Skulleruddumpa ble tidligere kalt Langemosen, og er nevnt allerede i sagatiden som innfartsåre til Oslo.

Smedbergbekken

Fra turveibroen er det fin sikt til der Smedbergbekken renner ut i Østensjøvannet. Fugleobservasjonsbua ligger på høyre side av bekken.

Ulsrudbekken

Denne bekken har sine kilder på Oppsalplatået, der stedsnavnet Fuglemyra enda er kjent. Den ligger i sin helhet i rør ned til der den har krysset Østmarkveien. Derfra går den åpen ca. 150 meter sørvestover til den kommer ned til T-banelinjen. Derfra ligger bekken i rør i den bratte dalen mellom Bøler/Ulsrud og Oppsal. Etter å ha passert under Østensjøveien rett nordvest for Nordre Østensjø gård, går den åpen ned Almedalen, over jordene og ut i Østensjøvannet. I Almedalen er det en gammel dam.

Bilde: Ulsrudbekken går gjennom gjennom Almedalen etter at den har passert dammen rett nedenfor Østensjøveien.

Ulsrubekken i Almedalen

Langerudbekken

Denne bekken har sine kilder opp mot Langerud gård, og ligger i rør under Løvsetdalen. Rett nord for Bakkehavn er bekken hentet opp i dagen, men den følger nok ikke sitt opprinnelige løp. Bekken er lagt i slyng med rensedammer på sletten, før den munner ut i Bogerudmyra. Herfra går vannet videre til Østensjøvannet.

Langerudbekken i Løvsetdalen, fra 1950

Bildet fra 1950 viser Langerudbekken i søkket i Løvsetdalen. Nord for Bakkehavn er bekken hentet opp i dagen.

Langerudbekken med rensedammer

Bekken er lagt i slyng med rensedammer på sletten nedenfor Bakkehavn.

Godliabekken i kulvert

Godliabekken

Vannskillet i nord er i området ved Godlia T-banestasjon. Bekken ligger i sin helhet i rør, langs Låveveien til Håkon Tveters vei og videre under Østensjøveien. Bekken har åpningspotensiale og burde ideelt sett munne ut i Vadedammen, en kunstig anlagt dam rett nord for Østensjøvannet. Fra gammelt av hadde bekken sitt utløp i vannet omtrent midt på nordenden, der man ser en kulvert i vannkanten. Pr. nå er vannet fremdeles så forurenset av vannet styres ned i kulverten som fører vannet fra Østensjøvannet ned til Alna. Bekken har åpningspotensiale.

Bilde: Bekken ligger i sin helhet i rør, eller som her i kulvert, utenfor Låveveien 27. Bildet er tatt ifm. graving i 2025 til spillvannsledningen som ikke har noen forbindelse med bekken.

Bogerudbekken

Denne rørlagte bekken gikk nordover langs jordene til Bogerud gård. Den gikk så vestover, og kommer i dag opp i dagen i skogkanten ved et lite friområde på vestsiden av Bogerudveien. Herfra går den ned lia og renner ut i Bogerudmyra.

Bilde: I skogkanten ved et lite friområde på vestsiden av Bogerudveien kommer bekken opp i dagen. Vannføringen varierer og renner ned i lia og ut i Bogerudmyra.

Bogerudbekken
Manglerudbekken

Manglerudbekken

Denne lille bekken har sine kilder i området Manglerud skole og idrettsanlegget. Den går åpen er kort stykke før den munner ut i Østensjøvannets nordvestre hjørne.

Bilde: Manglerudbekken renner på det siste stykket, etter å ha krysset under turveien til Manglerud, bratt ned lia til Østensjøvannet.

Rustadbekken

I sør har bekken to løp, det ene langs turveien fra Skullerud skole, og det andre i senkningen fra Skullerud T-banestasjon. Ved Rustad skole i Paal Bergs vei møtes de to løpene, og bekken går deretter over Rustadfeltet til den munner ut i sørenden av Bogerudmyra. Bekken går så å si hele veien i rør, med unntak av det vestre løpet som er åpent noen meter sørvest for skolen. Bekken har åpningspotensiale.

Rustadbekken

Rustadbekken går over Rustadfeltet og renner ut i sørenden av Bogerudmyra.

Delvis åpning av Rustadbekken

Rustadbekken ble delvis åpnet i 2004 ved anlegg av kunstgress på Rustadfeltet.

Grønlibekken

Denne lille bekken er i sin helhet lagt i rør. Den har navn etter husmannsplassen Grønlia under Skøyen gård. Bekken har sitt utløp i Østensjøvannet rett sør for vannets nordøstre hjørne.

Bilde: For noen år siden ble overvannsrøret med Grønlibekken spylt på østsiden av Grønlibakken etter kryssing av Østensjøveien rett ved utløpet i Østensjøvannet.

Spyling av overvannsrør i Grønlibekken

Østensjøbekken

Dette er den gamle utløpsbekken fra Østensjøvannet. Fra vannet ligger den i rør nordover til den har passert de to turveiene ved Vadedammens vestside. Deretter går den i flatt lende nordover det området som fra gammelt ble kalt Slora. Plassen Slora lå ved turveien opp mot Manglerud. Bekken passerer unnarennet til den gamle hoppbakken Rognerudbakken og renner videre nordover på østsiden av Granhekkveien. Etter å ha passert under Harry Fetts vei er bekken rørlagt et kort stykke før den munner ut i mølledammen ved Christinedal. Her dannet dammen grunnlag for ulik industriell virksomhet. Fra Mølledammen ligger bekken i rør ned til Alna ved Bryn jernbanestasjon. Den har også en sidebekk som kommer ned fra området opp mot Høyenhall skole. Denne ligger i sin helhet i rør. Fra 1960-tallet har hovedvannføringen fra Østensjøvannet gått gjennom en tunnel fra Østensjøvannets nordvestre hjørne. 

Østensjøbekken

Den gamle utløpsbekken fra Østensjøvannet renner rolig med liten vannføring nordover mot Granhekkveien.

Damhuset i nordvestre hjørne av Østensjøvannet

Damhuset i nordvestre hjørne ble bygget i forbindelse med ny damluke i 2015 for hovedvannføringen fra Østensjøvannet i tunnel.

bottom of page