top of page

Vern  |  Naturreservatet

Østensjøvannet naturreservat

Østensjøvannet naturreservat ble opprettet i 1992. Formålet med vernet er «å bevare et viktig våtmarksområde med vegetasjon, fugleliv og annet dyreliv som naturlig er knyttet til området.» Reservatet består av selve Østensjøvannet med en kantsone rundt og Bogerudmyra. Til sammen har dette et areal på 539 dekar (209 dekar land og 330 dekar vann).

​​​​Store naturverdier
​

Østensjøvannet naturreservat har store og viktige naturverdier. Det er en naturlig næringsrik innsjø som er svært rik på bunndyr. Østensjøvannet er også en av Norges rikeste innsjøer når det gjelder vann- og sumpplanter. Naturreservatet har stor betydning for fugl, særlig som raste- og hvileplass for fugler under vår- og høsttrekket. I tillegg er det hekke- og oppvekstområde for mange fuglearter, og et viktig område for flaggermus.

 

Få mer informasjon om naturreservatet og naturverdiene i faktaark fra Naturbase.

 

Les mer om naturen og artene i Østensjøområdet på våre natur-sider.

 

 
Vernebestemmelser og regler for ferdsel

 

Naturreservatet har sin egen forskrift med bestemmelser for området. Dette er de viktigste bestemmelsene for besøkende til Østensjøvannet:

​

  • All vegetasjon i vann og på land er vernet mot skade og ødeleggelse.

  • Dyre- og fuglelivet, herunder reirplasser og hiområder, er vernet mot skade og ødeleggelse.

  • Hunder skal holdes i bånd.

  • Fiske er bare tillatt når det ligger is på vannet.

  • Det er ikke lov å bruke robåt, kano eller noen form for motorisert ferdsel i naturreservatet.

 

Du kan lese hele forskriften her.

 

​

 


​
Kart som viser grensen for naturreservatet

Visste du at Østensjøvannet naturreservat er et av Norges mest besøkte naturreservat? Det er registrert over 250 000 besøkende årlig! Det er derfor viktig at alle som ferdes i området, følger bestemmelsene i forskriften. Ikke forstyrr fuglene eller tråkk ned sårbare planter! Det er satt opp et taugjerde rundt deler av vannet, med noen åpninger der du kan komme helt ned til vannet for å nyte utsikten, ta bilder eller gå ut på isen. Holder du deg på utsiden av taugjerdet, tar du vare på plantene, fuglene og dyrene i naturreservatet.

Det er Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus som er forvaltningsmyndighet for naturreservatet. Statens naturoppsyn er ansvarlig for oppsyn. Forvaltningen av området skjer i samarbeid med Oslo kommune som har ansvaret for miljøparken rundt. Østensjøvannets venner samarbeider med Statsforvalteren og kommunen, - vi sørger blant annet for skjøtsel, beiting og bekjempelse av fremmede plantearter.

 

Les mer om forvaltningsplanen for naturreservatet og miljøparken her.

Taugjerde rundt Østensjøvannet naturreservat

Kartutsnitt fra Miljødirektoratets naturbase

Forvaltning av naturreservatet

​Utvidelse av naturreservatet?

Statsforvalteren varslet igangsetting av supplerende vern i 2024. Her foreslår de betydelige utvidelser av Østensjøvannet naturreservat. Blant annet er det foreslått å inkludere Vadedammen og Bølerbekkdalen i naturreservatet, samt en rekke andre områder rundt Østensjøvannet og Bogerudmyra.

​

Les mer om den foreslåtte utvidelsen og se kart i denne artikkelen fra Sothøna nr 68.

bottom of page